Mentsük a Windowst, de hogyan...

Mentsük a Windowst, de hogyan...

Eljön az az idő, mikor rájövünk, hogy a gépünk adatait menteni szeretnénk.

Ezt lehet, hogy a saját kárunkon tanuljuk meg, de lehet, hogy előrelátók vagyunk, és nem várjuk meg, hogy a több évnyi fénykép, vagy esetleg az adóbevallásaink, vagy bármely más adatunk az örök bitmezőre kerüljön. Sok féle lehetőségünk van a mentést elvégezni, kezdve az egyszerű fájlkezelőben elvégzett duplikálásról, egészen a komoly mentésekig. Bármelyiket is válasszuk, a lényeg, hogy az adataink több példányban legyenek meg.


Azok az adatok, melyekről nincs mentés, nem is fontosak!


Nézzük sorban melyik módszert, mikor érdemes alkalmazni:

A legegyszerűbb módszer, amikor kézzel mentjük a fájlokat másik merevlemezre, vagy akár felhőtárhelyre. Ezzel sincs semmi baj, máris tettünk valamit az adataink védelmében, de például egy teljes rendszert így nem tudunk lementeni oly módon, hogy azt gyorsan helyre lehessen állítani.

A második megoldás, szerintem, amikor harmadik fél által írt célszoftvert használunk a mentéshez. Itt lehet szó olyan szoftverről, ami maga végzi a mentést, de olyan kliensről is, ami egy hálózati meghajtóra ment.

Példaként említeném az előbbire az AOMEI Disk Backup szoftvert, míg az utóbbira az UrBackup szervert. Az első előnye, hogy nem igényel másik szervert, míg a második esetben a szerver vezérli a mentést, így azzal csak akkor kell foglalkoznunk, ha vissza kell állítani, akár, az egész operációs rendszert, vagy bizonyos fájlokat.

Én személy szerint az UrBackup megoldást használom, az otthoni számítógépeimnél. Képes ütemezett teljes vagy inkrementális mentésre, és teljes rendszervisszaállításra.

Egyéb helyeken, mikor ad-hoc adatmentésre van szükség, kétféle megoldást szoktam alkalmazni, de mindkettő, alapvetően, ugyanazzal a módszerrel működik.

Az egyszerűbb, a grafikus Disk2vhd szoftver, a bonyolultabb, a Windows saját wbadmin konzolos szoftvere. Ez utóbbinak előnye, hogy be van építve a Windows-ba, így akár egy Windows telepítőről is előhívhatjuk, egy esetleges visszaállítás, vagy mentés esetén.

Fontos még megjegyezni, hogy mentést sose végzünk ugyanarra a médiára, merevlemezre, mert az nem mentés, hisz ha a merevlemez elfüstöl, hiába van duplikálva a fájlunk, mindkettő példányt elvesztettük.

Azt szoktam javasolni, hogy lehetőleg egy külső meghajtóra mentsük, amit a mentés után leválasztunk a gépről, így megelőzve egy esetleges sérülést.