Saját szerver otthonra

Saját szerver otthonra

Saját szerver, otthonra.

Pár évvel ezelőtt, szerettem volna egy saját szervert összehozni, ahol a közös fájlokat tarthatja a család, mint a családi képek és videók.

Akkor a lehetőségeket kihasználva egy kétmagos, 4 gigás gépből született egy linuxos, OpenMediavault szerver. Erre ment egy urBackup, egy Samba és egy torrent szolgáltatás.

A családot kiszolgálta, nem mondom, de lassan egyre több új funkcióra lett szükség és többször futottam olyan problémába, hogy a szerver frissítés a külön telepített, vagy konfigurált alkalmazásaimat szétcsapta.

Időközben hozzájutottam egy kicsit erősebb géphez, ami egy Fujitsu Esprimo P900 asztali géphez.

Ebben egy i3-as processzor ketyeg, két fizikai maggal, négy logikai szállal, és sikerült bele 8 GB RAM-ot belerakni.

Innen indul a jelenlegi sztorim, ami a szerver telepítéséről szól…

Az elképzelésem az volt, hogy a különböző szolgáltatásokat külön-külön virtualizálom, hogy ha az egyik megförmed, a többi menjen tovább. Első lépésként felhúztam a gépre egy Proxmox virtuális környezetet, ami segít a virtuális gépek és lxc konténerek kezelésében.

Erre került az OpenMediavault, a szokásos fájlmegosztásával.

Mellé került a DHCP és DNS szerver Ubuntu 18.04 alá lxc konténerbe, a jó öreg isc-dhcp-server és bind9 segítségével. Ezzel a router-ről levettem a terhelést.

Mi van még… mi volna, ha nem lenne egy családi felhő szerver, ahol a képeket és videókat tartanám… nosza!

Felment a NextCloud egy lxc konténerbe, fail2ban védelemmel, majd mellé feltettem egy másik lxc konténerbe egy MySQL-t, hogy ha lesz másik MySQL-t kérő szolgáltatás, az is oda dolgozhasson, így megkönnyítve a, majdani, backup-ot.

Ezen a ponton a szerver memóriát sikerült 14 GB-ra bővíteni, csak hogy legyen ha kell, bár a 8 GB sincs kihasználva… még.

Hosszas küzdelem árán, sikerült a NextCloud alá „bemókolni” a CollaboraOnline alkalmazást, egy újabb lxc konténerbe, így a NextCloud-ból végre lehet táblázatot és dokumentumot is szerkeszteni.

Tettem fel egy urBackup szervert, ami régen az OpenMediavault alatt futott, ez menti a Windows 10 klienseket, vhd formátumba, inkrementálisan.

A családunk 7 tagú (+1 a hörcsög), úgyhogy van éppen elég hardver, ami terhelheti a szervert, beleértve a mobilokat és az asztali gépeket. Ahogy nézem egy kisvállalkozásnyi terhelés megy a szerver felé.

Jelenleg a szerver tökéletesen üzemel, 50-60%-kos kihasználtsággal, ahogy látom, inkább a router sebessége adja a felső határt (külső elérés esetén), venni kell egy új routert. Amúgy is időszerű, mert már egy ideje itt a gigás internet.

Így utólag, még egy Guacamole szervert is, lehet, felteszek. Ujjgyakorlatnak kiváló, hely meg van.

… egy nappal később …

Ha már ennyit szenvedtem és van memória is a gépekben, az adatokat tartalmazó partíciókat áttettem ZFS fájlrendszerre, mivel nagy mértékben támogatja a Proxmox.

… pár nappal később …

Kedvenc írómat idézve, rácsesztem… nagyon!

Amint átmigráltam minden adat-partíciót ZFS fájlrendszerre, a merevlemez, reggelre, belengetett és feldobta a talpát.

Segond, előszedjük a mentést, amit pont egy nappal előtte készítettem el, és ismét felépítjük az adatok helyét.

… kis idővel odébb …

A rendszer felépítve, ketyeg, de pár dolog bántja a szemem.

  • A NextCloud-ra nem tudok WebDAV-al rácsatlakozni

  • Az OpenMediavault KVM-be fut, és igazából abból csak a Samba és a transmission van használva, meg persze az SSH.

  • Az urBackup-ot már nem használom, mert a kliensre kötött merevlemezre, időzítve, fut az inkrementális mentés.

  • Kellene egy ZFS snapshot szintű mentési megoldást összerakni, a Proxmox szintjén.

A WebDAV problémára nehezen, de sikerült megtalálni a megoldást, nem a NextCloud által írt linket kell használni, hanem ezt:

net use Z: https://server/remote.php/dav/files/USERNAME/ /user:youruser yourpassword

Na így már működik végre, nem kell a kliens hozzá, ezért le is szedegettem Windows és Android-ról egyaránt. A WebDAV gyorsabban szinkronizál, mint kliens.

Az OMV-ből kiszedtem a konfigokat, mert hát minek dolgozzon az ember kétszer, ha egyszer is elég, majd LXC alá feltoltam egy Ubuntut, Samba, Transmission és SSH támogatással. Mivel a Transmission WebGUI nem tetszett annyira, lecseréltem a Transmission Web Control felületre. Jóval többet tud.

Az urBackup kiiktatva, ez volt a leggyorsabb. ;)

A ZFS Snapshothoz a Sanoid progit találtam, jól skálázható.

Éééés, ismét, projekt.

Kaptam egy Xerox DocuPrint P8ex nyomtatót, úgyhogy gyorsan húztam a pve-re egy Cups szervert is, az egész megvolt egy órán belül.