Mentsük le a Windows-t, de előtte...

Biztos, rajtam kívül, más is járt már úgy, hogy elveszette a rendszermeghajtón tárolt adatait, vagy egy komplett újratelepítés után napokig mókolta a rendszerét, mire ismét belakható lett.
Az alábbi cikkemben egy komplett, a Windows-ba implementált megoldást szeretnék leírni, amivel teljes lemezképet készíthetünk a rendszerünkről.
Ennek a mentési megoldásnak nagy előnye, hogy a lemezképet bármikor fel tudjuk csatolni, mintha egy fizikai merevlemezt látnánk, és ha csak pár fájlt kell visszaállítani, azt ezzel a módszerrel megtehetjük, de egy teljesen halott rendszer esetében Windows telepítővel bootolva lehet teljes visszaállítást is kérni.

 

Tehát a célunk, hogy takarítsuk ki a szemetet és mentsük le a rendszert, az általunk megfelelő időpontban.

Felesleges fájlok kitakarítása

Erre a WIndows Lemezkarbantartó programját fogjuk használni. Indítsuk el a lemezkarbantartót a Futtatás segítségével, az alábbi módon:

cleanmgr /sageset:200

A 200 helyett 0 és 65535 között bármilyen értéket megadhatunk, ez egy beállítási profilt jelöl, ahova a saját beállításainkat rögzítjük.
Válasszuk a Rendszerfájlok törlése gombot, majd a következő ablakban pipáljuk ki azokat a törlendő fájlokat, melyektől meg szeretnénk szabadulni, végül OK.

Még semmi sem fog történni, hiszen itt csak beállítottunk egy profilt, melyet bármikor futtathatunk, az alábbi paranccsal.

cleanmgr /sagerun:200

Értelemszerűen a 200-as értéket ha megváltoztattuk, akkor azt az értéket írjuk be. Ezután lefut a Lemezkarbantartó és kigyomlálja a szemetet.

Ha ezzel megvagyunk, jöhet a mentés...

A mentést én a parancssori wbadmin programmal végzem, mert olyan lemezképfájlt készít, amit bármikor fel tudok csatolni, tehát nem csak teljes visszaállításra van mód, hanem egyes fájlok visszaállítására is.
Természetesen a mentést mindenképpen egy másik merevlemezre, vagy akár hálózatra érdemes kitenni.

A wbadmin mellett hasznos segítség lesz a mountvol utasítás, mert ez fogja nekünk megmondani, hogy a meghajtónak mi a valós kötetneve.

A wbadmint az alábbi paranccsal tudjuk mentésre késztetni:

wbadmin start backup -backuptarget:G: -include:\\?\Volume{30da9262-37fc-11e4-824f-806e6f6e6963}\,\\?\Volume{30da9263-37fc-11e4-824f-806e6f6e6963}\ -quiet

Az -include kapcsoló után azt a két kötetnevet kell megadni, ami a boot és a C: partíciónkhoz tartozik. Ezeket a mountvol paranccsal lehet lekérdezni.

Készítettem egy kis script-et, amivel a mentési műveletet automatizálhatjuk, így akár időzített feladatként is futtatható.

A script a sikeres és sikertelen mentést is bejegyzi az eseménynaplóba, de a script-ben a gép-specifikus beállításokat írátok át!

Én a cleanmgr sagerun parancsát és a script futását hetente egyszeri alkalomra betettem az időzített feladatok közé, így egy probléma esetén könnyedén vissza tudom dobni a rendszeremet.

Szavazz a cikkre...: 
Értékelés: Nincs
4
Átlag: 4 (9 szavazat)