eee701 4G tündöklése és feltámadása

eeePC701SD

Kaptam ismerőstől egy Asus eee PC-t Windows XP-vel, abból is a legelső verziót.
Ez még csak 4 GB SSD-vel rendelkezik, az is rá van forrasztva az alaplapra, tehát a bővítése kiesett. Memóriával se nagyon van eleresztve, van benne 512 MB. Ezen felül a legöszvérebb része a kijelző, mely csak 800x480-as felbontásra képes. Úgy gondoltam, "ki a kicsit nem becsüli" alapon szétnézek, mit tudok belőle kihozni, erről fog a jelen cikkünk szólni.

 

Tehát a gép paraméterei... a fentieken túl van rajta 3 2.0-ás USB kivezetés, mikrofon, hangkártya, webkamera, wi-fi, LAN, VGA kimenet és SD kártya foglalat, mindehhez egy 900 Mhz-es procit adott a gyártó.
A letelepített Windows XP sajnos igen kevés helyet hagyott maga után, és hát a fránya képfelbontás miatt bármilyen tulajdonság ablak kilógott a képernyőről, nem is beszélve a sebességet. Mivel régóta fenem a fogam egy ilyen kis kütyüre elkezdtem vele kísérletezni, hogy egyes operációs rendszerekkel mit tudok belőle kihozni.
Mint említettem az XP nem volt rajta szimpatikus, ezért elkezdtem a linux irányába kacsintgatni. Ugyan elvileg van linuxos verziója, melyhez a Xandros linuxot adják, de ez a disztibúció is fizetős, és hát ugyebár nekem egy linux ne legyen fizetős, továbbá én akartam összemókolni amit lehet.

Ezen kívül voltak kritériumaim is vele szemben:

  • Webböngészés
  • ssh, telnet, bash
  • Cisco VPN kiépítésének lehetősége
  • hardverek ismerete
  • ne egyen sok erőforrást
  • egyszerű kezelőfelület
  • 4GB alatti telepített méret

Tudom, hogy ez a legtöbb linuxnál megvan, de nekem egyik se jött be igazán, az Androidról meg nem szeretnék ebben a cikkben megemlékezni.

Igen hamar rátaláltam az Ubuntura, de mivel az igen komoly méreteket tud ölteni, továbbá nincs felkészítve a Netbook-okra, ezért hamar továbbléptem, és ráleltem az EasyPeasy linux-ra, mely egy Ubuntu alapú netbook-ra összeállított rendszer.
Ugyan a telepítés után nem ez sem hagyott sok helyet, de igen hamar rátaláltam, a felesleges szoftverekre, úgymint OpenOffice, wine, Picasa Evolution (webes levelezést használok). Nagyon megtetszett, hogy a linuxra kötött Sony Ericcson Vivaz készülékemet egyszerűen csak lekezelte a rendszer és minden további nélkül képes volt használni. VPN kiépítésére számomra a vpnc szoftver volt a legalkalmasabb, mivel ez beépül a hálózati beállításokhoz, valamint felismeri a Cisco kliens profile fájlját.

Jelenlegi állapotában a kiskütyünek 850 MB szabad helye van, de ez pozitív irányban változni fog majd, a lentebb leírt modding miatt. Nem egy HD lejátszós készülék azt meg kell hagyni, de amire nekem kell, létrán állva switch-et konfigolni, osztályon nyomtató firmwaret frissíteni, esetleg útközben levelet olvasni, pillanatnyilag is tökéletes. a modding pedig még csak most jön.

A szoftveres modding egyik része volt, hogy felszabadítottam pár MB-ot. Hogy ez így is maradjno, kellett egy kis script, amely a frissítési és telepítési fájlokat tartja kordában:

!#/bin/bash
#script name: apt-clean

apt-get clean
apt-get autoremove

apt-get autoclean
df -h

 

Az utolsó sorral csak ellenőrzöm a szabad helyet.Ezen túl ki kellett kapcsolnom a S.M.A.R.T. funkciót a linux alatt, mivel készenlétből visszatérve rendszeresen hibát jelzett.

A long time ago in a galaxy far, far away.... ebből gondolom rájött mindenki, hogy egy hosszabb szünet állt be a tuning terén, hosszas fejben történő tervezés miatt.

Tehát ott tartottunk, hogy elérkeztem a hardver-tuning részhez. Ehhez három oldal tapasztalatára, saját bénaságom miatt Holhos László kollega segítségére, valamint kb 6 óra szabadidőre és eltökéltségre volt szükség.
Vegyük sorjában.

Az alábbi linkeket használtam fel a tuning kivitelezéséhez:

Szétszedési segédlet

USB Hub mod

Bluetooth mod

A tuning lényegi, tehát forrasztásos részét voltaképpen Laci készítette el, miután hosszas magyarázás után sikerült átadni neki mi zizeg a fejemben. Nem mondom, hogy nem akadt fel a szeme, ezért én kérek tőle elnézést, de komoly lelkiismeretes munkát végzett az biztos.

Alaplap alulról, rajta az USB Hub, jobbra lent.

 

Tehát a képen látható módon az USB Hub felkerült az alaplapra. A két elektronikát egy műanyag lap és némi FBS ragasztó segítségéve lett szigetelve és rögzítve.

Fél óra szünet, szárad a ragasztás
 

Az SSD hült helyére felkerült egy másik műanyag lap, szintén FBS-el rögzítve, majd erre lett ragasztva a két USB foglalat. Ebbe került bele két USB kulcs. A jobb hűtés végett a kulcsokat kiszedtem a tokjukból.
Ezen felül rá lett forrasztva a Hub egyik lábára a kamera csatlakozója is.

Bluetooth adapter

Végül bekerült a képernyő bal oldalára a hangszóró alá a bluetooth adapter, és csavarozhattam össze a gépet.

Meglepő (vagy mégse?) módon a linux egyből felismerte és lekezelte az eszközöket, még a Bluetooth adapter is, pedig ahhoz Windows alatt a BlueSoleil kellett, mert abban volt a drivere.

A két USB kulcsot RADI0-ba kötöttem, és a /usr mappa tartalma arra került át. Így a kis 900Mhz-es gép igen komoly teljesítménynövekedést ért el, hisz eddig az adattárolási sebesség volt a szűk keresztmetszet.

Update!

Sajnos a +5V-os lábról lespóroltuk a plusz ágat, ezért sikerült a kamera 5V-ját kinyírni. Fontos, hogy legalább két USB portról legyen 5V csatlakoztatva, hogy ne legyen túlterhelhető a cucc.

Szavazz a cikkre...: 
Értékelés: Nincs
5
Átlag: 5 (3 szavazat)