Blog

Személyes blogom


2019. 08. havi összesített frissítés hibajavítása (KB4512941)

2019. 09. 03

A múlt pénteken (2019. 08. 30) megérkezett a Windows 10 2019. 08. havi összevont frissítése (KB4512941), ami elméletileg hibajavításokat tartalmaz, de sajnos most se sikerült a frissítést hibamentesre elkészíteni. Elviekben javításra került, többek között, a nem működő Windows Sandbox is, és még egy tucat javítást beleraktak a foltba.

Többen is panaszkodnak, hogy a frissítés után nagyon belassul a gépük.

A saját tapasztalatom az volt, hogy a kereső 30-40%-ban folyamatosan terheli a processzort, amire a megoldást...


Web szerver levelezésének beállítása

2019. 08. 21

Naszóval, jelenleg ott tartok, hogy sikerült egy szerverből kettőt csinálni, lényegében minimális (10 perc) szolgáltatás kimaradással (Web), ami, szerintem, így jó. Most van egy levelező szerver, és külön a web szerver, így nem zavarhatják egymást. Mindkettőn alkalmaztam az előzőben leírt fail2ban, SSH szűrős trükköt annyi módosítással, hogy egy hétre csökkent a kitiltási idő. Eleinte napi 40-50 próbálkozás volt, de pár napja már csak 2-3 a napi letiltandó. Mostanság inkább a...


Botok szűrése, Fail2Ban segítségével

2019. 08. 08

A minap a Youtube-on belefutottam egy tavalyi, Tanya Csenöl videóba. A címe, Harc Mikrotikkel a robotok ellen volt. A video elgondolkodtatott, hogy a két szerveremen ugyanezt, iptables és Fail2Ban segítségével könnyedén meg tudom oldani. Némi Google segítséggel (a regexp nem a legnagyobb barátom), sikerült is elkészítenem a megoldást, ami figyeli a 22-es portot, és ha valaki ott próbál rámenni a szerverre, bannolja, egy évre.

Nézzük, hogyan...


Mentsük a Windowst, de hogyan...

2019. 07. 29

Eljön az az idő, mikor rájövünk, hogy a gépünk adatait menteni szeretnénk.

Ezt lehet, hogy a saját kárunkon tanuljuk meg, de lehet, hogy előrelátók vagyunk, és nem várjuk meg, hogy a több évnyi fénykép, vagy esetleg az adóbevallásaink, vagy bármely más adatunk az örök bitmezőre kerüljön. Sok féle lehetőségünk van a mentést elvégezni, kezdve az egyszerű fájlkezelőben elvégzett duplikálásról, egészen a komoly mentésekig. Bármelyiket is válasszuk, a lényeg, hogy az adataink több példányban legyenek meg.

...

Új weboldal, új blog

2019. 07. 25

Új weboldal, új blog

Változott a weboldal kinézete és a weboldal motorja is. Mostantól a Jekyll blogmotort használom, mivel rájöttem, hogy a Drupal, nekem, ágyúval verébre helyzet volt.

Mint látható az oldalon egyell hátrább szorult a blog, és előtérbe került a landing page, mint főoldal. Amennyiben hibát tapasztalsz az oldalon, kérlek a Kapcsolat menüpont alatt írd meg nekem!

"