Blog

Személyes blogom


Proxmox 6.3-2 Subscription ablak eltüntetése

2020. 10. 07

Amennyiben a Proxmox VE Community verzióját használod, a login után állandó figyelmeztető ablakot kapsz, miszerint jobban jársz, ha megveszed. Erre adott megoldást, John McLaren. Lépj be a Proxmox szerverre, majd add ki az alábbi utasításokat.

 sed -Ezi.bak "s/(Ext.Msg.show\(\{\s+title: gettext\('No valid sub)/void\(\{ \/\/\1/g" /usr/share/javascript/proxmox-widget-toolkit/proxmoxlib.js && systemctl restart pveproxy.service

A dolog szépséghibája, hogy ha frissül a Proxmox widget, akkor újra le kell futtatni a fenti pár sort.


Ubuntu 18.04 LTS szerverek frissítése 20.04 LTS-re

2020. 10. 05

Két hete kezdtem a home szervereim frissítését. Ugyan, még csak fejlesztői állapotban volt a dolog, de gondoltam, végigpróbálom. Az eredmény, hogy az összes szervert sikerült frissíteni, minimális utómunkával.

A MySQL frissítése csont nélkül lefutott, a CollaboraOffice szintén, a torrent/samba szerverrel sem volt gond, de a NextCloud szerveren valami szorulás volt, mert a frissítés után nem engedett konzol felületen root-ként belépni. Sima userként ment, de rootként nem. Az első, amit találtam, hogy hiányolta a securetty fájlt...


Collabora Office és Apache2 telepítése LXC konténerbe

2020. 04. 09

Sok weboldalon olvasható leírás, a Collabora Office telepítésével kapcsolatban. Ezek jó írások, de sajnos azt tapasztaltam, hogy nem egyszer vagy kevés, vagy nem aktuális az oldalon található információ.

A leírás első része egy Proxmox LXC létrehozását taglalja, a később telepítendő Docker konténer és Apache számára.

Mielőtt az LXC konténerünket létrehoznánk, adjuk hozzá az alábbi két fájlrendszer modult a Proxmox szerverünk modules fájljához:

/etc/modules

aufs overlay 

Hogy ne kelljen újraindítani...


Otthoni hálózat végső állapota

2019. 12. 04

A hosszú próbálkozások során, elkészült a véglegesnek mondható otthoni rendszer.
Az előző írásaimból látható, hogy nem ültem le papíron megtervezni, egyszerűen csak kísérleteztem, kipróbáltam pár megoldást, így volt lehetőségem a különböző lehetőségek közül, gyakorlatias módon, választani. Természetesen ez otthon megoldható, mert nincs nagy probléma, ha pár órára ez, vagy az a szerver, szolgáltatás vagy a hálózat kiesik.

A szerver, mint már írtam, egy Fujitsu 3 magos, 14GB RAM-os gép, Proxmox virtuális környezettel.

A...


WebDAV jelszó tárolása

2019. 11. 13

Az előző írásomban már ott a megoldás, hogyan tudunk WebDAV szerverre csatlakozni.

Alternatív megoldás, a Fájlkezelőben az “Ez a gép”-en jobb egérrel kattintva, válasszuk a hálózati hely hozzáadása menüpontot. Ilyenkor nem kap betüjelet az elért mappa, hanem a Fájlkezelőben látható.

Mindegyik módszernél egy probléma van… nem jegyzik meg a jelszót, így újraindítás után ismét be kell írni.

A megoldást leírását itt megtaláljátok angolul, de röviden az alábbi registry módosítást kell végrehajtani:

A HKLM\System\CurrentControlSet\Services\WebClient\Parameters...


Saját szerver otthonra

2019. 10. 21

Saját szerver, otthonra.

Pár évvel ezelőtt, szerettem volna egy saját szervert összehozni, ahol a közös fájlokat tarthatja a család, mint a családi képek és videók.

Akkor a lehetőségeket kihasználva egy kétmagos, 4 gigás gépből született egy linuxos, OpenMediavault szerver. Erre ment egy urBackup, egy Samba és egy torrent szolgáltatás.

A családot kiszolgálta, nem mondom, de lassan egyre több új funkcióra lett szükség és többször futottam olyan problémába, hogy a szerver frissítés a külön...


2019. 08. havi összesített frissítés hibajavítása (KB4512941)

2019. 09. 03

A múlt pénteken (2019. 08. 30) megérkezett a Windows 10 2019. 08. havi összevont frissítése (KB4512941), ami elméletileg hibajavításokat tartalmaz, de sajnos most se sikerült a frissítést hibamentesre elkészíteni. Elviekben javításra került, többek között, a nem működő Windows Sandbox is, és még egy tucat javítást beleraktak a foltba.

Többen is panaszkodnak, hogy a frissítés után nagyon belassul a gépük.

A saját tapasztalatom az volt, hogy a kereső 30-40%-ban folyamatosan terheli a processzort, amire a megoldást...


Web szerver levelezésének beállítása

2019. 08. 21

Naszóval, jelenleg ott tartok, hogy sikerült egy szerverből kettőt csinálni, lényegében minimális (10 perc) szolgáltatás kimaradással (Web), ami, szerintem, így jó. Most van egy levelező szerver, és külön a web szerver, így nem zavarhatják egymást. Mindkettőn alkalmaztam az előzőben leírt fail2ban, SSH szűrős trükköt annyi módosítással, hogy egy hétre csökkent a kitiltási idő. Eleinte napi 40-50 próbálkozás volt, de pár napja már csak 2-3 a napi letiltandó. Mostanság inkább a...


Botok szűrése, Fail2Ban segítségével

2019. 08. 08

A minap a Youtube-on belefutottam egy tavalyi, Tanya Csenöl videóba. A címe, Harc Mikrotikkel a robotok ellen volt. A video elgondolkodtatott, hogy a két szerveremen ugyanezt, iptables és Fail2Ban segítségével könnyedén meg tudom oldani. Némi Google segítséggel (a regexp nem a legnagyobb barátom), sikerült is elkészítenem a megoldást, ami figyeli a 22-es portot, és ha valaki ott próbál rámenni a szerverre, bannolja, egy évre.

Nézzük, hogyan...


Mentsük a Windowst, de hogyan...

2019. 07. 29

Eljön az az idő, mikor rájövünk, hogy a gépünk adatait menteni szeretnénk.

Ezt lehet, hogy a saját kárunkon tanuljuk meg, de lehet, hogy előrelátók vagyunk, és nem várjuk meg, hogy a több évnyi fénykép, vagy esetleg az adóbevallásaink, vagy bármely más adatunk az örök bitmezőre kerüljön. Sok féle lehetőségünk van a mentést elvégezni, kezdve az egyszerű fájlkezelőben elvégzett duplikálásról, egészen a komoly mentésekig. Bármelyiket is válasszuk, a lényeg, hogy az adataink több példányban legyenek meg.

...

Új weboldal, új blog

2019. 07. 25

Új weboldal, új blog

Változott a weboldal kinézete és a weboldal motorja is. Mostantól a Jekyll blogmotort használom, mivel rájöttem, hogy a Drupal, nekem, ágyúval verébre helyzet volt.

Mint látható az oldalon egyell hátrább szorult a blog, és előtérbe került a landing page, mint főoldal. Amennyiben hibát tapasztalsz az oldalon, kérlek a Kapcsolat menüpont alatt írd meg nekem!